Liść karczocha
roślinny surowiec leczniczy
stosowany w zaburzeniach trawienia 


 


 

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) jest surowcem o dobrze poznanych właściwościach leczniczych, potwierdzonych wynikami badań naukowych. Zwykle kojarzy się z wykwintnym warzywem spożywanym ze względu na niezwykle interesujący smak. Jednak dla celów kulinarnych stosuje się nierozwinięte kwiatostany karczocha oraz łuski okrywy, czyli „pąki kwiatowe” zanim kwiat się otworzy.

Liść karczocha zawiera związki czynne wykazujące działanie na układ pokarmowy. Jego efekt leczniczy polega na regulacji procesu trawienia. Badania przeprowadzone w wielu ośrodkach naukowych wykazały, że wyciąg z karczocha pobudza wytwarzanie i wydzielanie żółci przez wątrobę oraz łatwiejszy jej przepływ przez drogi żółciowe. Działa także rozkurczowo. W ten sposób znosi objawy dyspesji pokarmowych takich jak odczucie  pełności po posiłku, wzdęcia, nudności i bóle brzucha. Wyciąg z karczocha działa również odtruwająco na organizm, a także ochronnie na miąższ wątroby.

Badania kliniczne wykazały, że stosowane systematycznie wyciągi z karczocha wywierają wpływ na poziom cholesterolu w organizmie - mogą obniżyć jego poziom we krwi nawet o ok. 30%. Za korzystne i cenne właściwości karczocha naukowcy uznali wybiórcze obniżanie szkodliwej frakcji cholesterolu LDL - oraz korzystny wpływ na frakcję HDL - tej, która w sposób naturalny zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej na ścianach tętnic. Wyciąg z karczocha można stosować przez dłuższy czas, tym bardziej, że chroni on wątrobę przed uszkodzeniami spowodowanym przez leki, alkohol i inne czynniki toksyczne. Za działanie lecznicze surowca odpowiadają flawonoidy, fenolokwasy i gorzkie laktony seskwiterpenowe. Trzeba pamiętać, że opisane wyżej właściwości lecznicze posiadają tylko standaryzowane preparaty lecznicze, o statusie leku i z odpowiednio wysokim poziomem składników aktywnych.

„Karczoch, znany jużw starożytności, prawdopodobnie stanowił przedmiot kultu, o czym świadczą piękne egipskie malowidła na ścianach świątyń i grobowców. Do dziś jest to jedno z najdroższych warzyw, na stoły trafia bowiem jego najdelikatniejsza część - kwiat.”

Jak wygląda terapia?
W przypadku zaburzeń trawienia efekt leczniczy występuje w krótkim czasie po zażyciu, natomiast obniżenie poziomu cholesterolu wymaga dłuższej i systematycznej terapii (ok. 6 tygodni). Wyciąg z karczocha stosowany doraźnie po tłustym i ciężkostrawnym posiłku znosi uczucie ciężkości i przejedzenia, wzdęcia czy mdłości.